top of page

Å drive oppdrett

Tenker du å drive oppdrett?
Vi i Sibir- og NevaRingen ønsker å hjelpe de som vil avle på rasen. Det er en del ting som man må tenke på før man starter. 

 

Avlskatt

For å bruke en katt til avl så må den være kjøpt til avl og ikke kos. Dette er fordi oppdrettere vet om katten er av god kvalitet for å kunne gå videre i avl eller om den har noen "svakheter" som gjør at det ikke er den beste avlskatten. Det er ikke slik at alle kattunger som blir født i et kull er perfekte, det er alltid den beste i kullet som bør gå videre i avl. Det er også viktig å ta med katten på utstilling hvis man ikke klarer å tolke rasestandarden. En god avlskatt bør være rasetypisk, slik at det man avler frem faktisk ser ut som det skal.

Husk at det ikke bare handler om at kattunger er søte når de er små. Man må jobbe for å utvikle rasen og jobbe med rasen slik at den blir bedre. Så hvis du synes det er gøy med kattunger i hus men ikke er interessert i alt arbeid med avl kan det være bedre å prøve seg som foŕvert først for å se om dette er noe man ønsker å drive med. Fórvert er at man har kull for andre oppdrettere, etter som hva slags avtale man har. 

Du kan enten låne en hannkatt eller kjøpe en egen. Hvis du kjøper en selv er det viktig å tenke på "markering" og at du har nok rom for å ha hannkatten og hunnkatten skilt mens du har kull eller under løpetid. Det er ikke lett å ha fertile hannkatter. Husk også at fertile katter ikke kan slippes ut.

 

Registrering:

FIFe er en internasjonal organisasjon som flere land følger. I Norge er NRR det største forbundet som hører til FIFe.  nrr- Norske rasekatters riksforbund har flere katteklubb som man kan melde seg inn i. For å drive oppdrett og stille ut må man være medlem i en katteklubb.

Her finner du oversikt over de forskjellige klubbene i NRR. 

Etter at man har meldt seg inn i en katteklubb må man søke om stamnavn. Stamnavnet er personlig og kommer til å følge alle kattunger fra ditt oppdrett.

 

I tillegg er det en del andre ting man må tenke på, det er ikke sikkert alt går som det skal og man bør ha råd til å drive oppdrett. Det er faktisk ganske dyrt. Plutselig kan du få sykdom i hele oppdrettet som må behandles, ta keisersnitt eller håndmate kattunger hver time fordi mor ikke vil ha ungene. Det krever mye tid. Har du for eksempel tid til å ta hver gang du skal ha kull. Tenk om kattungene skal håndmates, da må du kanskje være hjemme i noen uker. Kanskje kjøper du en katt som er genetisk bærer av sykdom og avkom du har solgt blir etterhvert syk. Det er mye å tenke på og det er lurt å lese seg opp og tenke seg godt igjennom før man starter.

Tester

Når man avler er det viktig å tenke på at man avler frem friske og rasetypiske katter. Kattens helse er viktig og derfor er det viktig at man tar en del tester før man bestemmer seg for å bruke en katt i avl.

HCM - ultralyd av hjertet 

PKD - ultralyd av nyrer

Blodtype

FIV/FeLV test

Parasitter

bottom of page