top of page

Viktighet av stamtavle

Tenker du å kjøpe en rasekatt?

 

Her er en liten liste over viktige ting man må tenke på før man kjøper rasekatt.

Når man kjøper rasekatt er det veldig viktig med stamtavle på katten. Stamtavle er eneste garantien man har på at katten er en rasekatt. Katter som selges uten stamtavle regnes som huskatter. Dette er også viktig på denne rasen med tanke på allergi. Katter uten stamtavle kan være blanding av noe annet. Kjøper man katt fra et registrert oppdrett vet man hva man får, oppdretteren er kjent med linjene på katten, helse og følger NRR's og Mattilsynets regler for avl og oppdrett. Det er også viktig at katten har nødvendige vaksiner og helseattest,

Du bør tenke deg om en gang til om katten selges til redusert pris. Hvorfor koster en katt mindre når rasen har en annen verdi. Fleste oppdrettere selger for den prisen de gjør fordi en oppdretter bruker mye penger for å avle frem gode dyr. Her er det mye arbeid som ligger bak. Det er en rekke sykdommer som oppdrettere tester på. Spør om dokumentasjon på disse testene. Vil ikke oppdretter vise dette så har de mest sannsynlig ikke utført noen tester. Dette kan bli mye dyrere for deg senere hvis det dukker opp sykdommer hos katten. En god oppdretter avler kun på friske og de beste dyrene, hvor arvelig sykdommer og gemytt spiller en stor faktor. Det er også viktig at katten er godt sosialisert som kattunge. Dette er en ting oppdrettere setter av god tid til. Besøk oppdretteren for å se på kattene og hvor de lever. 

Det kan også være at katten er brukt til "fabrikkproduksjon". Dvs. en hunnkatt kan få 4-5 kull i året ved slik masseproduksjon.

Hunnkatten blir paret så fort hun kommer i løp etter kull et født og det kan skje allerede når kattungene er bar 1-3 uker gamle.

Ikke vær med på å støtte slik avl og rovdrift på kattemor.

Visste du at det kun er lov med 3 kull på 2 år i NRR?

Vil du gi flere tusen kroner for en huskatt som du ikke vet noe om? I Norge er det allerede et problem med herreløse katter.

GIC Zul Fiquar Stashkot_PL, SIB n 22_GIC
bottom of page