Om utstilling

Utstillings bad

 

Når man skal på utstilling er det viktig at katten er vellstelt. Klørne skal klippes, ørene skal renses og katten skal bades. Spør din "fadder" om produktanbefalinger. Disse får man også kjøpt på stand på utstillingen. Når man vasker katten er det viktig å skylle godt. Det er en fordel om man klarer å føne katten.

 

 

Burpynt

 

På utstillingen får man et bur som katten plasseres i. Her oppholder katten seg helt til utstillingen er ferdig. Den tas ut av buret når den skal opp til bedømning. Utstillingsburet pyntes med burpynt, som medlem i NevaRingen har man mulighet til å låne burpynt av "fadderen" første gang man skal stille ut. Har du med en katt får du enkeltbur og to katter får dobbeltbur. Enkeltburet er egentlig et dobbeltbur med skillevegg i midten. Det er ganske enkelt å sy burpynt selv men det finnes også noen som selger på bestilling.

Enkeltbur: 60cm*60cm*75cm

Dobbeltbur 60cm*60cm*150cm

På utstilling

Er du medlem i Sibir- og NevaRingen, er du så heldig som kan få utdelt en «fadder» fra klubben. Dette kan være en som er med i stryet, eller et annen medlem som føler seg «kallet» for oppdraget. Din fadder veileder deg gjennom reisen fra påmelding og under selve utstillingsdagen. Din mentor kan ikke alltid være med deg på selve dagen, men kan være tilgjengelig for evnt spørsmål.

En katteutstilling er som en skjønnhetskonkurranse for kattene. Det er dommere fra forskjellige land som er kommer for å dømme hver enkelt katt.

For å være med på utstilling, må du først og fremst melde deg inn i en katteklubb som er tilsluttet NRR.

Det kan være lurt å begynne tidlig med tilvenning av børsting og eventuelt bading. På utstilling ser dommeren på både helhetlig pelskondisjon og plassering av øyne, ører, hale etc.

På selve utstillingsdagen møter du opp på veterinærkontrollen til den tiden som står på innbydelsen. Husk da å ha med stamtavle, pass/ helsebok (hvor det er stempel fra veterinæren om vaksinasjon , alle katter må være fullvaksinerte ihht NRR sine regler), kvittering på betalt plass, og burpynt.

Veterinæren sjekker katten for sykdommer, før den kan komme inn i utstillingslokalene. Der har du fått utdelt et utstillernummer. Dette nummeret er «katten din» resten av dagen (noen ganger også hele den helgen). Etterhvert som du finner ditt bur, kan du begynne å henge opp burpynten din. Det er også lurt å sjekke hvor «din» dommer sitter, og hvor mange katter som er før deg. Når buret er klart, å du bare venter på katten din sin tur, er det bare å gå rundt å se på alle de fantastiske fine kattene, gjøre noen kupp på «stands» som er der, og snakke med andre kattefolk som er der. PASS på å følg med på når det er deres tur! Er du ikke klar når det er katten din sin tur, kan du bli «disket». 

Dette må du ha med deg:

* Utstillerkort
* Kvittering for betalt utstillingsavgift
* Klosaks (om du ikke klipper neglene dagen før. Kun tuppen av neglen skal klippes)
* Burpynt
* Vannskål/ matskål
* Dokasse (sand får man på utstillingen)
* Mat (til både deg og katten)
* Stol
* Kontanter ( Hvis du vinner sløyfe, så koster denne 30-50kr. Noen klubber har også VIPPS etc.)

Dommerne får utdelt «sin katogori og gruppe». Katogori betyr hvilken katogori din katterase tilhører ( Neva Masquerade og Sibirkatt er Kat.2 - Semi-langhåret) Gruppe betyr hvilken fargegruppe katten stiller i.

 

Dommeren har et skjema som han/hun skal skrive på. Noen dommere er også flinke til å prate om katten til deg. Det er ofte de snakker engelsk, da det er mange utenlandske dommere.

Dette skal dommeren gå igjennom:

TYPE
HODE
ØYER
ØRER
PELS
HALE

KONDISJON

TOTAL INTRYKK

Ut ifra dette får katten poeng. Kun den beste katten i sin gruppe får Cert , eller EX1 (kattunge/ungdyr).

Er det 3 katter som konkurrerer i samme gruppe, blir det kåret BIV (Best I Variant)
Når dommeren er ferdig med å dømme de forskjellige kattene, skal det kåres NOM. Det er kun de beste av de beste som går videre her.
Det skal være en NOM i Fertil hunn, fertil hann, kastrert hunn, kastrert hann, ungdyr, kattunge og huskatt.
Den som blir NOM (Nominert) går videre opp i Panelet. Der skal alle dommerne se på kattene som er nominerte, som igjen kan vinne BIS (Best In Show)